top of page
  • cindywijns

Wat zijn pastelpotloden?

Bijgewerkt op: 4 nov. 2023


Wat zijn pastelpotloden?
Pastelpotloden

Pastelpotloden zijn een relatief moderne uitvinding in de geschiedenis van tekenmaterialen. Er is weinig informatie over de precieze oorsprong van pastelpotloden, maar het is aannemelijk dat ze zijn ontstaan in de 18e of 19e eeuw.


Pastelpotloden zijn gemaakt van een mengsel van pigmenten, krijt en binder, die in een potloodvorm worden gegoten. Dit maakt het gemakkelijk om mee te nemen en te gebruiken, in tegenstelling tot traditionele pastelkrijt, dat vaak veel stof produceert.


In de 19e eeuw werden pastelpotloden steeds populairder onder kunstenaars en werden er steeds meer verschillende merken en soorten op de markt gebracht. In de 20e eeuw werden pastelpotloden ook populair bij hobbyisten en amateurs vanwege hun gemak en veelzijdigheid.


Tegenwoordig zijn er vele merken en soorten pastelpotloden verkrijgbaar, met verschillende gradaties van hardheid en zachtheid, en met een breed scala aan kleuren. Pastelpotloden zijn een belangrijk medium voor vele kunstenaars en zijn zowel geschikt voor professioneel gebruik als voor hobbyisten.


Pastelpotloden zijn populair onder kunstenaars vanwege hun delicate en subtiele kleuren, hun vermogen om gemakkelijk te mengen, de mogelijkheid om in lagen te gebruiken, en hun veelzijdigheid. Ze zijn geschikt voor een breed scala aan teken- en schildertechnieken, van zachte, veegachtige tekeningen tot fijne, gedetailleerde werken.

8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page