top of page
  • cindywijns

Voor- en nadelen van pastelpotlood

Bijgewerkt op: 4 nov. 2023


Voor-en nadelen van pastelpotloden
Pastelpotloden

De voordelen van het gebruik van pastelpotloden in plaats van andere tekenmaterialen zijn talrijk:

  • Pastelpotloden zijn zeer geschikt voor het creëren van delicate, subtiele kleuren en tonen. Dit maakt ze ideaal voor landschapstekeningen en portretten.

  • Pastelpotloden zijn gemakkelijk te mengen en in lagen aan te brengen, wat betekent dat kunstenaars een breed scala aan kleuren en effecten kunnen creëren. Dit maakt pastelpotloden een veelzijdig medium voor kunstenaars van alle niveaus.

  • Pastelpotloden zijn gemakkelijk te gebruiken en transporteren. Ze zijn klein en licht van gewicht, waardoor ze perfect zijn voor het werken buitenshuis of onderweg.

  • Pastelpotloden zijn betaalbaar en verkrijgbaar in de meeste winkels. Dit maakt ze een toegankelijk medium voor kunstenaars van alle budgetten.

  • Pastelpotloden zijn geurloos en produceren geen vieze geuren, zoals sommige andere tekenmaterialen.

  • Pastelpotloden hebben een unieke textuur en finish, die kunstenaars in staat stelt om realistische en sfeervolle tekeningen te creëren.

  • Pastelpotloden hebben geen houdbaarheidsdatum en kunnen ook niet opdrogen zoals verf. Het maakt niet uit hoe of waar de potloden bewaard worden.

Een van de nadelen van het gebruik van pastelpotloden is dat ze een neiging hebben om uit te vegen. Dit kan leiden tot onbedoelde vervaging van fijne details en een onscherp uiterlijk van de tekening.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je handen weg te houden van het papier tijdens het tekenen of je tekening te bedekken met een ander stuk papier terwijl je bezig bent met het werk.


Een ander nadeel is dat pastelpotloden tijdelijk van aard zijn, omdat ze niet zo duurzaam zijn als andere tekenmaterialen. Daarom is het belangrijk om de tekening veilig te bewaren in een plastic mapje of achter glas. Het is niet aan te raden om een fixatiespray te gebruiken aangezien hierdoor de kleuren niet meer zo levendig zullen zijn.
6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page