top of page
  • cindywijns

Kattenrassen: Ocicat

Bijgewerkt op: 25 nov. 2023


Tekening laten maken van een Ocicat kat
Kattenras: Ocicat

De Ocicat is een opvallend en elegant kattenras dat bekend staat om zijn wilde uiterlijk en vriendelijke persoonlijkheid. Hoewel zijn vacht doet denken aan een wilde katachtige, is de Ocicat eigenlijk ontstaan uit zorgvuldig gefokte combinaties van verschillende kattenrassen.

Het verhaal van de Ocicat begint in de jaren zestig, toen een Amerikaanse fokker genaamd Virginia Daly een Siamees-Amerikaanse korthaar kruising kreeg met een gevlekte vacht. De kittens uit dit nestje trokken de aandacht van een andere fokker genaamd Tom Brown, die besloot de lijn verder te ontwikkelen.

Door kruisingen met verschillende kattenrassen, waaronder de Siamees, de Abessijn en de Amerikaanse korthaar, wist Brown een ras te creëren met het uiterlijk van een wilde kat, maar het temperament van een huiskat. De naam "Ocicat" is afgeleid van de "Ocelot", een wilde katachtige die de inspiratie vormde voor het uiterlijk van de Ocicat.

Wat meteen opvalt aan de Ocicat is zijn gevlekte vacht. Deze kan verschillende kleuren hebben, zoals tawny, chocolade, kaneel, blauw en zilver. De vachtkleur is vaak warm en rijk van tint, wat bijdraagt aan het wilde uiterlijk van de kat. De vlekken op het lichaam zijn goed verdeeld en hebben een duidelijk patroon.

Naast zijn opvallende uiterlijk staat de Ocicat bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter. Het is een nieuwsgierige en speelse kat die graag betrokken is bij het dagelijks leven van zijn menselijke metgezellen. Ze zijn over het algemeen zeer interactief en kunnen goed overweg met andere huisdieren.

De Ocicat is ook een intelligente kat die graag trucjes leert en mentale uitdagingen aangaat. Ze zijn gemakkelijk te trainen en genieten van spelletjes die hun behendigheid en intelligentie testen. Door hun energieke en avontuurlijke aard hebben ze veel ruimte nodig om te bewegen en te verkennen. Een omheinde tuin of een veilige buitenruimte zou ideaal zijn voor een Ocicat.

Als het gaat om de verzorging van een Ocicat, hebben ze meestal een korte, dichte vacht die weinig verzorging vereist. Regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en hun vacht in goede conditie te houden is voldoende. Ze hebben ook behoefte aan regelmatige speeltijd en mentale stimulatie om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

Al met al is de Ocicat een fascinerend ras dat het beste van beide werelden combineert: het wilde uiterlijk van een exotische kat en het lieve en sociale karakter van een huiskat. Als je op zoek bent naar een actieve, speelse en gezellige metgezel, kan de Ocicat de perfecte keuze voor jou zijn.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page